18 November 2010

kisklus

Lihasööjad loomad on röövloomad, sest nad toituvad teistest elusloomadest. Väikesed kiskjad, näiteks karihiired, vajavad pidevat energiat ning peavad seepärast suurema osa päevast jahti. Suured kiskjad vajavad oma suuruse kohta suhteliselt vähe energiat ning ei pea jahti iga päev.
Kiskluse kujunemise käigus on röövloomadel arenenud välja üha täiuslikumad meetodid saakloomade tabamiseks. Saaki varitsetakse või jälitatakse üksi (enamik kiskjaid, näiteks ilves) või püütakse meeskonnana (näiteks hundid). Ämblikud ning putukad on välja töötanud erinevaid võrgu- ja püünistesüsteeme. Kiskjalistel on saagi surmamiseks kihvad, paljudel putukatel ja madudel halvav mürk, mitmed maod kägistavad oma saagi. Röövlinnud enamasti ründavad ohvreid pikeerides õhust.
Saakloomadel sellele vastuseks üha tõhusamad vahendid nende käest pääsemiseks.
Saakloomade pääsemine peitub näiteks järgmiste kohastumuste olemasolus: liikumine karjades, väledad jalad ja teravad sarved, hea haistmine, mimikri, varjevärvused  jne.


Mimikri - loomad imiteerivad teisi olendeid eesmärgiga petta oma vaenlast. Mõned imiteerivad eluta loodust, teised lehti, oksi; kolmandad teadaolevalt ohtlikke loomi. Nii on näiteks paljud sirelased kollase-mustavärvilised, meenutades herilast.
Paljud loomaliigid kasutavad enesekaitseks mürgiseid või halvalõhnalisi aineid (näiteks skunks). Hulk loomi on võimelised röövlooma käest pääsemiseks loovutama kehaosi - sisalikud saba, putukad ja ämblikud oma jalgu. Mitmed loomad on kaitstud ogade või soomustega (siil, vööloom).

Varjevärvus aitab saakloomal taustaga ühte sulada ja nii märkamatuks jääda. Paljud parasvöötmes elavad loomad vahetavad sügisel suvekarva valge talvekarva vastu, et lume taustal märkamatuks jääda. Paraku teevad sedasama ka mitmed kiskjad, et ohver teda ei märkaks (näiteks jääkaru).
Varjevärvusega on sageli kaitstud linnupojad. Nii on sarnaneb kajakapoegade värvus  rannakividega ja metsalindude pojad sulavad ühte metsakõduga. Nagu näiteks kõrvaloleval pildid. Kas näete seal mõnda lindu? Väga terasel vaatlemisel leiate sealt metskurvitsa poja.




No comments:

Post a Comment